Sport massage

Wat is een sportmassage?

 

De naam zegt het gedeeltelijk al.

De massage is er op gericht om sporters hun spieren sneller te laten herstellen na een sportprestatie, of juist voor te bereiden op een prestatie. Ook is een sportmassage uitermate geschikt om je spieren te onderhouden.

De sportmassage is een krachtige massage die bedoeld is om het lichaam weer in balans te krijgen. De spier wordt geprikkeld door diepe en langzame massagetechnieken, afgewisseld door wat snellere massagetechnieken, variërend in diepte en kracht. Deze bewegingen, stimuleren de bloedsomloop. Met name de knedingen (petrissages) zorgen er voor  dat vocht uit de weefsels wordt gedrukt. In dat vocht zitten ook afvalstoffen. 

Onder andere ophopingen van afvalstoffen kunnen spierknopen veroorzaken. Waar een spierknoop zit komt verminderd zuurstof. De spierknoop geeft  dan een verdikking en het omliggend bindweefsel kan gaan compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen te staan en hiermee trekt het ook aan de aanhechting met het bot. De spier kan daarmee kracht verliezen. Dit proces in de spier kan  pijn veroorzaken en kan het  zenuwstelsel beïnvloeden. De doorbloeding in dit gebied is dan beperkt.

Omdat vocht uit de weefsels wordt gedrukt is het belangrijk om na afloop van de massage weer vocht tot je te nemen.

Je herstelt sneller en blessures kunnen worden  voorkomen.

Daarnaast heeft de sportmassage ook een ontspannende werking op het lichaam.

Voor mensen die klachten hebben door overbelasting, stress of een verkeerde houding kan de massage daarom ook heel prettig zijn.

 

 

Tijdens de sport massage werk ik soms met cupping. De cups zijn gemaakt van kunststof.  Op de huid wordt massage olie aangebracht. Ik trek de cup vervolgens vacuüm op de huid  en beweeg ze rustig over de huid heen en weer. De doorbloeding wordt hierdoor gestimuleerd. Verkleefd bindweefsel komt beter  los en ik kan vervolgens eenvoudiger bij de spier komen. Cupping kan gevoelig zijn.. 

 

Ook cellulite kan behandeld worden met cupping.

 

Deep tissue massage:

Bij een deep tissue massage gebruik ik mijn onderarmen, elle bogen en knokkels om diepe verklevingen aan te pakken. Het is een intense techniek met  een stevige druk.  Je voelt na de druk de ontspanning. Je kunt je vast wel voorstellen dat deze techniek 30 minuten achter elkaar geen feest is . Je kunt  dus geen deep tissue massage bij mij boeken. Ik verweef deze technieken wel  in mijn massages, indien dit geïndiceerd is.